Култура и изкуство 

Българските актьори в родното кино. Кумири на поколенията

Автор: Мая Джамбазова

Клуб НЛО
Клуб НЛО

Родното кино никога не е страдало от липса на ярки образи. И в годините на социализма, и след това на екрана винаги е имало изявени актьори, които привличат с присъствието си в лентите зрителите в киносалоните.

Големите имена в родната кинематография заслужават повече внимание, отколкото им отдаваме в ежедневието си и затова на тях посвещаваме и настоящата статия.

Велко Кънев

Той е един от най-обичаните актьори в България, не само заради изявите му в телевизията (предаването „Клуб НЛО“), но и заради незабравимите му изпълнения в киното и театъра. Велко Христов Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в гр. Елхово, обл. Ямбол. През 1973 г. завършва актьорско майсторство в класа на доц. Апостол Карамитев, друга легенда на българските кино и театър. От 1973 до 1976 г. Кънев работи като актьор в ДТ „Стефан Киров“, Сливен. След това за три сезона, от 1976 до 1979 г., е част от състава на Сатиричния театър в София. От 1979 г. Велко Кънев играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

На театралната сцена обичаният артист е изиграл над 40 роли. В киното има далеч по-големи успехи. „Матриархат“ и „Мъжки времена“ са добро начало за кинокариерата на Кънев. Но истинският успех идва с участието му в „Оркестър без име“. Във филма той си партнира с бъдещите си постоянни сподвижници в „Клуб НЛО“ Павел Попандов, Георги Мамалев, Филип Трифонов. В лентата се снимат още Катерина Евро и Мария Каварджикова.

„Да обичаш на инат“ е другият пиков момент в кариерата на Велко Кънев. В хита от 1986 г. Кънев играе баща, който е шофьор в „Булгарплод“ и продава нелегално продукция на държавното предприятие, за да заделя пари. Това води до конфликт със сина му. И така се получава, че и баща, и син обичат на инат.

Велко Кънев участва в култовия през 90-те „Испанска муха“, в който се снима и Христо Стоичков. Това е един от малкото опити в родното кино за еротична комедия.

Последните филми, в които актьорът участва са „Още нещо за любовта“ и „Миграцията на паламуда“.

Приживе Велко Кънев има няколко режисьорски опита в театъра, сред които „Дядо Коледа е боклук“ и „Омайна нощ“ от Жозиан Баласко. Големият наш артист почина на 11 декември 2011 г. Погребан е в Централните софийски гробища.

 

Георги Мамалев

Той е другият комедиен талант от Ямболско. Роден е в с. Мамарчево на 5 август 1952 г. Георги Анастасов Мамалев завършва актьорско майсторство през 1977 г. в класа на проф. Енчо Халачев. От същата 1977 г. Мамалев е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

Артистът участва в много филмови заглавия и театрални постановки. Сред кинохитовете, от които  част са „Записки по българските въстания“, „Двойникът“, „Оркестър без име“, „Господин за един ден“, „Константин Философ“, „Васко да Гама от село Рупча“, „13-та годеница на принца“. Последният филм на Мамалев е „Българска рапсодия“, завършен през 2014 г.

 

Стефан Данаилов

Стефан Ламбов Данаилов е считан от мнозина за секссимволът на социалистическата киноиндустрия. Артистът изиграва редица култови роли във филмите „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Войната на таралежите“, „Дами канят“, „Борис I“, „Под игото“. Последният филм, в който се снима, е късометражна новела и се нарича „Правила“.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Има сестра, Росица, която също е актриса. Артистът имаше дългодишен брак с Мария Данаилова. Той има син Владимир от колежката си Ирен Кривошиева.

 

Апостол Карамитев

Апостол Милев Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство през 1951 г. в класа на професор Боян Дановски. Дълги години е сред водещите актьори на Народния театър „Иван Вазов“ (от 1947), където създава поредица от забележителни образи.

Истинската слава застига Карамитев след участията му в киното. В края на 50-те и началото на 60-те той се изявява в хитовите ленти „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“. Успешен е и „Рицар без броня“, отново с участието на чаровния бургазлия.

Връх в кариерата на Апостол Карамитев е ролята му на български цар в „Сватбите на Йоан Асен“. Филмът е в две части и излиза през 1975 г., две години след смъртта на актьора през 1973 г. Карамитев издъхва в София на 9 ноември, в спомената година, като пред дома му идват да се поклонят стотици негови почитатели.

От дългогодишния си брак с Маргарита Дупаринова, също актриса, Карамитев има две деца Момчил и Маргарита, и двамата наследили професията на родителите си.

 

Тодор Колев

Тодор Петров Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Той завършва актьорско майсторство през 1965 г. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, както и в столичните „Сълза и смях“ и Театър „София“.

Тодор Колев е считан от мнозина за цар на комедията. Известен е с ролите си в „Опасен чар“ и „Двойникът“. Ролите на Колев в киното са над 30. В театъра има не по-малко успехи, но киното и телевизията са тези, които го изстрелват на върха на кариерата му.

Артистът издаде приживе своя автобиографична книга с подзаглавие „Житие и страдание грешного Тодора“. Колев има син и дъщеря – Александър и Албена, като Албена Колева също е актриса и партнира на баща си в телевизионния сериал „Сутрешен блок“, излъчван по ТВ 7.

Тодор Колев почина на 15 февруари 2013 г. след тежко заболяване.

 

Асен Блатечки

Асен Емилов Блатечки е един от кумирите в киното на новото поколение. Той е роден на 22 март 1971 г. в София. През 1996 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов.

В киното Блатечки има около 50 роли. Участва и в няколко сериала, сред които комедийният „Морска сол“ и драматичните „Стъклен дом“ и „Фамилията“. Изключително успешен е режисьорският дебют на Блатечки „Бензин“, в който актьорът играе и главната роля. В екшъна си партнира с Калин Врачански.

Блатечки се снима и в редица музикални клипове на някои от най-известните поп-фолк певици, както и на групата Б.Т.Р., с чийто вокалист актьорът е и съученик. Освен това играе и в много успешният късометражен филм „Солено и сладко“.

 

Стефан Щерев

Друг наш млад актьор, който има изключителни успехи е Стефан А. Щерев. Той не е възпитаник на ВИТИЗ (НАТФИЗ). Дипломира се в Пловдивския университет и редица европейски университети, сред които и този в Нови Сад. Роден е през 1974 г.

Големият успех за Стефан Щерев в киното идва с участието му в касовия хит „Мисия Лондон“. Следват роли в други успешни продукции като „Джулай“ с реж. Кирил Станков, „Живи легенди“ на реж. Ники Илиев, „Събирач на трупове“ на реж. Димитър Димитров, „Пеещите обувки“ на реж. Радослав Спасов.

 

Ованес Торосян

Ованес Торосян е сред младите български актьори от последните поколения в киното ни. Роден е през 1986 г. в Ереван, Армения. Участва в редица наши филми, сред които и много упешните „Тилт“ и „Сняг“.

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts