Вие сте тук

„Трите дни на Помпей“

24 октомври 79 г. сл. Хр. Обикновен петъчен ден в Помпей, град с население от около дванайсет хиляди души. Те, както и безброй много други в империята, работят, отиват в термите, любят се. Но ето че в 13 часа от намиращия се наблизо Везувий се отприщва енергия, равна на тази на петдесет хиляди атомни бомби. За по-малко от двайсет часа под изгарящ потоп от прах и газ Помпей е задушен от шест метра пемза, докато близкият Херкулан е погребан под слой от двайсет метра компактна кал. Хиляди мъже и жени се опитват да избягат, призовават боговете, но загиват в ужасни мъки. И едва в съвременната епоха ще бъдат открити телата на някои от тях, сгърчени в последните мигове на отчаяното си бягство.

След много години, прекарани в изучаване на областта около Везувий, с помощта на археолози и вулканолози италианският палеонтолог, журналист, документалист и блестящ популяризатор Алберто Анджела (р. 1962 г.) възстановява като в предаване на живо дните, които са белязали трагичната съдба на Помпей, проследявайки час по час живота на своите исторически съществували персонажи – богатата матрона Ректина, циничен банкер, амбициозен политик… Изпъстрено с детайли и осъвременено с последните научни изследвания, това е емоционално пътешествие в античния свят, потресаващ репортаж от една трагедия, уникална книга, която се чете като роман и притежава задълбочеността на научен труд.

Алберто Анджела

Алберто Анджела (1962) е италиански палеонтолог, журналист, документалист и блестящ популяризатор. От дете обикаля света с баща си, известния телевизионен журналист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива огромна космополитна култура. Автор е – съвместно с баща си и самостоятелно – на десетина научнопопулярни труда, сътрудничи на вестниците „Ла Стампа“, „Айроне“, „Епока“, води предаването „Одисей“ по италианската телевизия RAI.

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close