Вие сте тук

По-здравословен шоколад, благодарение на електрични полета

ep_shutterstock_421251871_16x9

Шоколадът е една от най-популярните храни в света, но поради това, че мазнините съставят от 40% до 60% от него, той не е точно невинно удоволствие. Сега учените са открили начин за използване на електрични полета, чрез които сладкарите да приготвят шоколад с малко мазнини.

Производителите винаги са изпитвали големи затруднения с приготвянето на нискомаслени шоколади, тъй като понижаването на нивото на мазнини в течния шоколад под 36%, чрез използване на по-малко какаово масло, го прави изключително гъст и задръства машините. В новото проучване, изследователите заобиколили тази пречка, като приложили електрически ток към течния шоколад в посоката, в която той трябва да тече по тръбите в машината. Тази техника, наречена електрореология, подрежда твърдите частици какао, намиращи се в течността, във вериги, което им позволява да преминават една покрай друга много по-бързо. Така сладкарите могат да използват по-малко какаово масло, без да рискуват да повредят машините си.

Учените успели да произведат шоколад с 10% по-малко мазнини и без сгъстяване. Екипът открил, че тази техника не влошава вкуса на шоколада, а някои твърдят, че той е дори по-вкусен от обикновения. Все още няма планове за прилагане на техниката в масовото производство.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Science

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close