Вие сте тук

За струните, черните дупки и всичко останало… Интервю с Кирил Христов

Автори: Яна Ненчева и Кирил Христов

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-1

Доктор Кирил Христов завършва Националната природоматематическа гимназия София през 2003 година, след което заминава за Бремен, Германия, където приключва бакалавърската си степен по Физика в Якобс университет през 2006 година. През 2008 се дипломира като магистър по Теоретична физика в университета в Утрехт, Холандия. Продължава обучението си и през 2012 защитава докторска степен, която е свързана с работа по струнната теория и супергравитацията. След това продължава като постдок (асистент) в университета Милано-Бикока, Италия. И така до 2015 година, когато се завръща в България и в момента работи като като физик в група “Теория на елементарните частици” – БАН.

Вие сте записал да учите Физика. Как решихте да запишете тази специалност? Как Ви заинтригува?

Още от училище физиката ми беше интересна и записах да уча паралелка физика в НПМГ, затова изборът ми в университета беше напълно естествен за мен, без да се замислям дълбоко за последствията от това решение. Трудно е да определя точна причина, просто съм много любопитен по характер и искам да знам всичко, може би физиката е науката, която стига най-фундаментално до търсенето на това знание.

С какво смятате, че щяхте да се занимавате, ако не беше това? Кога разбрахте, че това е нещото, на което искате да посветите труда си?

Има много други професии, с които бих се занимавал с удоволствие, в момента например съм запален по фотографията. И досега бих искал да бъда барман, биолог, учител… Не смятам, че трябва да се посвещавам изцяло на физиката, защото това ще ме направи по-лош физик, хубаво е да можеш да гледаш достатъчно критично и от нужната дистанция на всичко, което правиш.

Прочетете цялото интервю тук.

Изтеглете новия 91. брой на сп. Българска Наука тук.

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close