Вие сте тук

Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене

chicken-390262

Когато печете риба, зеленчуци или месо за вечеря, вероятно завивате храната в алуминиево фолио, преди да я сложите в печката. Това, което може би не осъзнавате е, че то може да замърси храната ви и това да повлияе на вашето здраве.

Професор  Ghada Bassioni, ръководител на Катедрата по химия къмAin Shams University, и колеги са изследвали употребата на алуминий при готвене и приготвяне на храна. Алуминият не се среща само във фолиото – той е най-използваният материал за готварски съдове в развиващите се страни. С него са облицовани тенджери и тигани, а се открива и в кухненски прибори, като големи лъжици за сервиране. Преди, тази роля се изпълняваше от медта, но с времето тя беше земестена от алуминия, защото той е по-евтин за масова продукция и е по-лесен за почистване.


Но завиването на храната в алуминиево фолио и поставянето във фурната е проблематично. Това важи с още по-голяма сила за киселата или подправена храна, която се приготвя на висока температура.

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: http://medicina.nauka.bg/category/broij3

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close