Вие сте тук

Западният образец на хранене и връзката му със заличаването на паметта

fast food and unhealthy eating concept - close up of fast food s

Значими изследвания върху животни сочат, че диета по западен образец (богата на мазнини и захар и бедна на плодове, зеленчуци и фибри) намалява способността на хипокампуса да заличава спомени. Обикновено спомените, свързани с храната, би трябвало да бъдат на преден план по време на глад и заличени веднага след засищане, така че мислите за нея да остават настрана, когато храненето вече не е главен приоритет.

Практически това би могло да означава, че западният образец на хранене затруднява заличаването на приятни спомени, предизвикани от виждането и подушването на апетитна храна. Като резултат от това, устояването на вкусни лакомства става сложно, дори когато човек е наситен.

Изследователите от Макуори намериха доказателства за този проблем, наблюдаван при хората. Тази седмица те са ги докладвали на ежегодното събрание на дружеството по проучване на храненето и диететиката (SSIB). Проучването, подкрепено от австралийския изследователски съвет и водено от доц.  д-р Туки Атуквайефио, наблюдава здрави, млади хора, една част, от които са подложени на диета по Западен образец.

Участниците изпълнявали тестове за познания и памет, които зависят от хипокампуса и са свързани с харесването и желанието за апетитни закуски преди и след насищащ обяд. Тези, които се хранели по Западния образец,  учели значително по-бавно и паметта им била по-слаба от тази на останалите, които се хранели здравословно. По-важното е, че желанието им за вкусна закуска стихвало значително по-бавно, както показва тестването и сравняването при състояния на глад и ситост.

Главното откритие е, че състоянието на паметта и категорията на закуските са свързани.  “Макар и да бяха сити, те все още искаха да похапнат сладка и богата на мазнини вредна храна”, обяснява Туки Атуквайефеио. “Още по-интересен беше фактът, че този ефект е силно обвързан с изпълнението им на учебни и на такива задачи, свързани с паметта. Това предполага, че има връзка между двете посредством хипокампуса.”

В потвърждение на изследването върху животни, хората с по-голям прием на мазнини и захар се справят по-незадоволително с ученето и тестовете на паметта под въздействието на хранителния режим върху хипокампуса.

Изследователи от университета Макуори вярват, че невъзможността да се заличат спомените за храната, докато човек е в заситено психологическо състояние, може да обясни постоянното желание за междинна закуска.  В  противен случай здрави, слаби, млади хора, които рутинно консумират богати на захар и мазнини хранителни продукти, биха могли да бъдат тласнати към затлъстяване, поради функцията на хипокампуса и нездравия апетит към вредна храна, когато организмът изобщо няма нужда от храна.

Превод: Надя Иванова

Източник: Дружество по проучване на храненето и диететиката

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close