Вие сте тук

Антибактериалните продукти може да подпомагат резистентността на бактериите към антибиотици

Бихте си помислили, че атакуването на бактериите на два фронта би било много добра идея. Но не винаги е така: един антибактериален препарат, който намира широка употреба при сапуните и почистващите продукти, всъщност помага на микрорганизми, като метицилин-резистентния Staphylococcus aureus (MRSA), да се справят с най-мощните антибиотици.

Става въпрос за веществото триклозан. Той не е антибиотик, а съединение, което вместо да убива бактериите, просто спира растежа им.

Триклозанът е толкова често срещан, че се открива дори в някои козметични препарати и играчки, което поражда притеснението, че прекомерната му употреба може да накара бактериите да развият резистентност към него. Това може да се превърне в проблем за някои болници, които го използват в почистващите препарати за предотвратяване разпространението на инфекции.

Тези опасения предизвикаха решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) да забрани употребата на триклозан в сапуните за ръце, а се обмислят и допълнителни рестрикции.

Сега вече има сериозна причина да се притесняваме, че прекомерната употреба на триклозан може да има дори по-сериозни последствия. За да проверят дали антибактериалните вещества подпомагат развитието на резистентност на бактериите към антибиотици, Petra Levin и Corey Westfall – микробиолози от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, изложили бактерията Escherichia coli на често използвани антибиотици и на триклозан и измерили преживяемостта ѝ през следващите 20 часа.

Когато бактериите били изложени на стрептомицин и ципрофлоксацин и едновременно с това на триклозан, преживяемостта им била 10 000 пъти по-голяма от тази на бактериите, изложени само на антибиотиците, без триклозана.

Когато бил използван антибиотикът ампицилин, бактериите се оказали почти напълно защитени от действието му при наличието и на триклозан в средата.

Още по-тревожно е откритието, че триклозанът защитава метицилин-резистентния S. aureus от действието на ванкомицина – антибиотик от критично значение, който се използва като последното средство за борба с инфекции, причинени от тази бактерия. Причината да се използва само в краен случай е да не се допусне развитието на резистентност и към него.

Не знаем защо триклозанът има такива странични ефекти, но едно от обясненията може да се крие в различните начини, по които действат антибиотиците и антибактериалните вещества. Повечето антибиотици убиват бактерията, като се намесват в основни стъпки от жизнения ѝ цикъл, като изграждането на нови клетъчни стени при деленето на клетката. Тъй като триклозанът предотвратява растежа на бактериите, това намалява вероятността те да се делят, а това може да ги направи нечувствителни към антибиотиците.

“Една спяща клетка няма много активни мишени и няма какво толкова да ѝ бъде повредено” – казва Kim Lewis от Североизточния университет в Бостън.

Levin и Westfall все още не са установили дали очевидната способност на триклозана да помага на бактериите да устояват на антибиотиците би подпомагала способността им да оцеляват в болницата, вкъщи или в телата на хората, които приемат антибиотици. Докато не разберем повече, би било мъдро да ограничим достъпа си до триклозан, когато сме подложени на антибиотично лечение. Проблемът е, че е много трудно да направим това. „Триклозанът е навсякъде” – казва Nathalie Balaban от Еврейския университет в Йерусалим, Израел.

Триклозанът може да има и друг зловещ ефект. Лечението с антибиотици обикновено цели избиването на всички бактерии, причиняващи инфекцията – в противен случай оцелелите може да предадат нататък гените, които са им помогнали да оцелеят, т.е. гените, които са ги направили резистентни към антибиотика. Позволявайки на бактериите да останат живи при наличието на антибиотици, триклозанът може да ускори способността им да развиват резистентност. Ако това е така, то би било добра причина за още повече ограничения на употребата на триклозан, казва Lewis.

 

Превод: Росица Ташкова

Източник: NewScientist

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close